vineri, 13 mai 2011

HAWAII

Un arhipelag situat unele 2,000 mi (3,200 km) sud-vest de pe continentul nord-american, [15] Hawaii este statul sudic al Statelor Unite și al doilea stat vestic, după Alaska. Numai Hawaii și Alaska, nu împărtășesc o graniță cu un alt stat al SUA.
Mai înalt munte Hawaii, Mauna Kea se ridică la 13796 ft (4205 m) [16], dar este mai inalt decat Muntele Everest dacă este urmat la baza muntelui, de la etajul din Oceanul Pacific, în creștere cu privire la 33500 ft (10200 m). [ 17]
Cele opt insule principale, Hawaii, Maui, Oahu, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Kauai și Niihau sunt însoțite de multe altele. Kaala este o mică insulă în apropierea Niihau, care este adesea trecute cu vederea. Insulele Hawaii de Nord-Vest sunt o serie de 9 mici, mase mai mari nord-vest de Kauai care se extind de la Nihoa la Kure care sunt rămășițe de o dată mult mai mare munti vulcanici. Există, de asemenea ceva mai mult de 100 de pietre mici și insulițe, cum ar fi Molokini care sunt fie vulcanic, marin sedimentare sau contraeroziune la origine, in valoare totala de 130 sau acest lucru dintr-arhipelag.
Hawaii (în limba hawaiiană / engleza hawaiiană: Hawai'i, cu okina); (IPA: hawai'i) este al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii care este localizat în arhipelagul insulelor Hawaii în Oceanul Pacific, 21°18′41″N, 157°47′47″W. Admis în Uniune la 21 august 1959, ca al 50-lea stat al acesteia, Hawai'i se găsește geografic la 3.700 km depărtare de Statele Unite continentale.

joi, 12 mai 2011

MARELE ZID CHINEZESC

Marele Zid Chinezesc (chineză 万里长城/萬裡長城, Wànlĭ Chángchéng „10.000 Li lungime a zidului“; chineză 中国长城/中國長城, Zhōngguó Chángchéng „Lungimea zidului“) este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime controversată, după datele mai recente ar fi avut o lungime de 6 350 km, zidul principal având 2 400 km lungime. Zidul a fost construit după un sistem care leagă între ele mai multe fragmente de vârstă diferită. Lungimea zidului declarată de China se consideră exagerată, la 10 000 de unități Li de lungime, se consideră în calcul 1 Li = 575,5 m ceea ce ar corespunde cu cca. 5.755 km.

miercuri, 11 mai 2011

IGUAZU


Iguazú este un râu cu lungimea de 1.320 km, fiind afluentul celui mai lung fluviu din America de Sud. Numele lui „Iguazú" provine din limba guaraní (în traducere „Apa Mare"). Iguazú i-a naștere prin confluența râului Iraí cu Atuba la Curitiba (Brazilia). Înainte de vărsarea lui în Río Paraná, formează lângă orașul Foz do Iguaçu, cascadele Garganta del Diablo situate la granița dintre Brazilia și Argentina. Orașele Foz do Iguaçu și Puerto Iguazú din Argentina sunt legate de un pod peste Iguazú.
Pe lângă Buenos Aires și ghețarul Moreno, Cascada Iguazú este una dintre cele trei mari atracții ale Argentinei, iar parcul național care înconjoară poate cea mai împunatoare cascadă din lume are o suprafață de 670 km m² de pădure tropicală. Cu cascada sa spectaculoasă si pentru nemaipomenitele peisaje și biodiversitate, Parque Nacional Iguazú face pe drept parte din Patrimoniul mondial UNESCO încă din anul 1984. Din cauza popularității sale este însă imposibil să te bucuri în liniște de splendoarea naturii, când mulțimile de oameni coboară pe aleile pavate și aranjate ce duc spre cascadă. În pădurea subtropicală înconjurătoare, păsări sunt din plin, dar alte viețuitoare sunt mai greu de observat în bolta și iarba rece. Există peste 2.000 de specii de plante, păsări și are viețuitoare - furnicari, jaguari, tapiri și oceloți - pe care cei mai mulți vizitatori nu le văd.
Cu toate astea, este evident că marea cascadă, în special torentele ce cad peste amfiteatrul de bazalt cunoscut drept Garganta del Diablo (Gâtlejul Diavolului) este în centrul atenției.Nimeni nu poate să nege că tunătoarea cascadă Iguazú este una dintre cele mai spectaculoase priveliști de pe continentul sud-american.

duminică, 8 mai 2011

RAPA NUI

Parcul Național Rapa Nui face parte din Patrimoniul Mondial și este situat pe Insula Paștelui, republica Chile. Parcul este împărțit în șapte secțiuni: Puna Pau (numită după cariera de piatră în care au fost sculptate statuile Pukao), Rano Raraku (numită după carieră în care au fost cioplite cele mai multe sculpturi Moai), Anakena - Ovahe, Ahu Akivi, Costa Norte și Hanga Roa (oraș).
Chile a declarat insula Parc național în anul 1935, iar pe 22 martie 1996 UNESCO a desemnat-o loc aparținând Patrimoniului Mondial. Granițele parcului au fost modificate în câteva ocazii pentru a reda teren localnicilor.
Rano Kau este un vulcan stins înalt de 324 m (1063 ft), care formează partea de sud-vest a Insulei Paștelui, formată din scurgerea lavei bazaltice în Pleistocen cu cele mai noi roci din zonă ce datează de acum 150000 și 210000 de ani în urmă. Rano KAU are un lac format în crater, și este unul din cele trei părți naturale de apă proaspătă ale insulei.
Puna Pau este o carieră de piatră într-un mic crater sau con de zgură de la marginea orașului Hanga Roa în Sud-Vestul Insulei Paștelui. Puna Pau a fost singură sursă de zgură roșie pe care tribul Rapanui o utiliza pentru a tăia în forma acelor pălării, pe care le puneau p capul unora dintre statuile Moai.
Rano Raraku este un crater vulcanic consolidat, format din cenușă vulcanică, sau tuf vulcanic, și situat pe pante mai mici de Terevaka în Parcul Național Rapa NUI de pe Insula Paștelui. A fost o carieră de aproximativ 500 de ani până la începutul secolului 18 și a este locul de unde provin rocile din care sunt sculptate circa 95% din statuile Moai din insulă. 397 din aceste statui Moai s-au păstrat până în prezent,Rano Raraku fiind o parte prețioasă și importantă din patrimoniul din patrimoniul parcului Rapa Nui.. Interiorul conține unul dintre cele 3 lacuri cu apă proaspătă care este mărginit de stuf nga'atu sau totora.Aceste plante sunt prezente pe această insulă de cel puțin 30000 de ani.
Tukuturi este o statuie Moai neobișnuită. Are barbă și este îngenuncheat într-o postură deosebită pentru a-l distinge de statuia Moai standard. Tukuturi este o statuie care se face din zgură roșie de la Puna Pau, dar se află situată la Rano Raraku. Este posibil că această s fie legată de cultul Tangata Manu ,și în acest caz ar fi una din ultimele statui Moai făcute vreodată.
Anakena are două regiuni cu statui, una cu un singur Moai și alta cu șase. Conform tradițiilor vechi Anakena este insulă în care a debarcat regele Hotu Matu'a, care a fondat prima localitate de pe Rapa NUI.
Aku Akivi este o regiune cu șapte statui Moai pe Rapa NUI (Insula Paștelui).

sâmbătă, 7 mai 2011

PALAU






Palau, după numele său oficial Republica Palau, este o țara aflată în Oceanul Pacific la 800 km est de Filipine. Câștigându-și independența în 1994, Palau este una dintre cele mai mici și mai tinere țări. Palau este constituită din 16 state: Aimeliik, Airai, Angaur, Hatohobei, Kayangel, Koror, Melekeok, Ngaraard, Ngarchelong, Ngardmau, Ngaremlengui, Ngatpang, Ngchesar, Ngiwal, Peleliu, Sonsorol.
Palau este unul din cele mai mari puncte de atracție pentru scufundătorii din întreaga lume.[necesită citare] Blue Corner, Turtle Cove, Drop Off sunt numai câteva din locurile renumite pentru scufundători.
Primii locuitori au sosit probabil din Indonezia și Insulele Filipine. Primul european care a vizitat aceste meleaguri a fost Ferdinand Magellan, în 1521. Dar britanicii au fost cei care au dominat comerțul până în 1885, când Papa Leo al XIII-lea a recunoscut revendicările Spaniei asupra Insulelor Caroline. Spania a controlat teritoriul până în 1899, când l-a vândut Germaniei. Germanii au introdus producția de nuci de cocos și mineritul de fosfați, și au ajutat la eradicarea epidemiilor de dizenterie și gripă care reduseseră populația de la cca 40.000 la cca 4.000.
Japonia a ocupat teritoriul în 1914 dezvoltând industria mineritului, a pescuitului și agricultura. În 1938 a devenit un teritoriu militar închis. A fost locul unor lupte crâncene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La 18 iulie 1947, Consiliul de Tutelă al Națiunilor Unite a pus Teritoriul de tutelă al Insulelor Pacifice, inclusiv Palau, sub admninistrația SUA. Tutela a luat sfârșit la 1 octombrie 1994, când Acordul Liberii Asocieri cu Statele Unite al Americii (aprobat de către alegătorii palaueni) a intrat în vigoare, făcând ca Palau să devină o țară independentă în asociație cu SUA. SUA răspunde de apărarea teritoriului și îi dă ajutor economic. În schimb, SUA are dreptul să aibă vase militare (inclusiv cu propulsie nucleară) în Palau timp de 50 de ani.




vineri, 6 mai 2011

METEORA




Meteora este o așezare monastică, constituind cel mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului grecesc, după Muntele Athos.
Meteora se află în partea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei, în apropiere de Kalambaka, la ieșirea râului Pinios din frumoasa câmpie Tessaliana și la aproape 300 m deasupra văii. Ca fenomen fizic este unic în toată lumea. Această formațiune a luat naștere datorită unui con în formă de deltă, constituit din pietre de râu și nămol, care se vărsau în vechiul lac tessalic. După separația geologică a masivilor muntoși ai Olimpului și ai Ossei, apele lacului au găsit ieșire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv în formă de deltă s-a scindat în pietre și uriașe stânci compacte cu înălțimi de până la 400 metri.
În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlam, Sfânta Treime, Rusanou și altele). Sfânta Meteora, pentru mărturia ei creștină, istorică, arhitectonică, în general artistică și geologică, este recunoscută ca una care trebuie să se păstreze și ca monument ocrotit al omenirii de către UNESCO și de către alte organisme internaționale.