DOCUMENTAR

Produse etnobotanice

La initiativa Ministerului Sanatatii, s-au reunit experti din mai multe institutii: Agentia Nationala a Medicamentului, Agentia Nationala Antidrog, Inspectoratul General al Politiei Romane, Facultatea de Farmacie - Bucuresti (Catedra de Toxicologie si Botanica) care au reusit, in urma unui efort deosebit, sa identifice o serie de produse ce au in componenta plante si substante daunatoare sanatatii. Conform Ordonantei de urgenta nr.6/2010, pe listele existente in Legea 143/2000 au fost introduse noi plante si substante a caror:
cultivare;
producere;
fabricare;
experimentare;
extragere;
preparare;
transformare;
oferire;
punere in vanzare;
distribuire;
livrare cu orice titlu;
trimitere;
transport;
procurare;
cumparare;
detinere fara drept
se pedepsesc cu inchisoare. Noile plante si substante identificate sunt, in marea majoritate sunt:
Din categoria PLANTE:
SPECII DE SALVIE(Salvia divinorum Epling & Játiva) - cunoscuta popular sub numele de Salvie este o planta psihoactiva care poate induce efecte dissociative. Numele speciei (divinorum) a fost dat pentru ca inca din vremuri indepartate a fost folosita in divinatie. Aceasta forma de salvie a inceput sa fie folosita tot mai mult in vremurile noastre, utilizatorii fumand sau amestecand frunzele sau folosind tincturile din planta. Substanta activa din aceasta specie de salvie este Salvinorin A si este prezenta in planta uscata intr-un procent de 0,18%. Dintre efectele induse de Salvinorin A amintim:
ras necontrolat
pierderi de memorie
senzatia ca esti impins si rasucit de forte
realitati ce se suprapun
experiente sinestezice
alterarea constiintei
Aceste experiente psihedelice sunt subiective si difera de la subiect la subiect. Pot sa apara:
stare de rau
ruperea de realitate
transpiratii
tegumente reci sau calde
pierderea increderii in sine
dificultati de concentrare
SPECII DE MITRAGINA (Mitragyna speciosa Korth (Kratom) - este o planta cu efecte similare cocainei. Substantela active se gasesc in frunzele arbore ce creste in Asia de Sudest. Kratomul contine multi alcaloizi inclusiv mitragynine, mitraphylline , 7- hidroxymitraynine, raubasine (cunoscuta frecventsub numele de Rauwolfia serpentine) si corynantheidine (yohimbe alcaloizi), substante ce produc:
senzatie de bine
efect analgesic
antidepresiv
Dar si senzatie de greata, voma, constipatie si dependenta. Dintre manifestarile ce apar in sevraj amintim:
depresie
oboseala
neliniste
lacrimare si insomnie.
CIUPERCI: Amanita muscaria cunoscuta in popor sub numele de palaria sarpelui este o ciuperca otravitoare a carei substanta psihoactiva este muscimol. Efectele consumului de amanita muscaria sunt imprevizibile, difera de la caz la caz in functie de greutatea corpului si cantitatea ingerata. Printre ele amintim:
greata
somnolenta
scaderea tensiunii arteriale
agitatie
confuzie
halucinatii
transpiratii
distorsiuni auditorii si vizuale
schimbarei de dispozitie
euforie
relaxare
ataxie
pierderea echilibrului.
In unele cazuri de supradoza poate sa apara:
delir
agitatie
confuzie
depresie
cefalee
amnezie retrograde si chiar deces
Amanita pantherina var. pantherina, cunoscuta si sub numele de Buretele panterei este o ciuperca inrudita cu Amanita muscaria (Palaria sarpelui), avand efecte similare, dar mai puternice, darorita continutului mai crescut de acid ibotenic si muscimol. Toate speciile din genul Psilocybe - contin psilocibina si psilocina. Efectele sunt subiective, variind de la persoana la persoana si in functie de cantitatea consumata, putand sa apara efecte fizice:
pierderea apetitului
senzatia de racire a extremitatilor
cresterea ritmului cardiac
amortirea gurii
greata
cresterea tensiunii arteriale
dificultati in miscarea membrelor
relaxare musculara
dilatarea pupilelor
si psihice:
sinestezie
alterarea perceptiei
Din categoria SUBSTANTE:
LSA (AMIDA ACIDULUI LISERGIC) LSA, cunoscut si sub numele de amida acidului d-lisergic sau LA-111, este un alcaloid cu efect halucinogen. Consumul de LSA duce la o:
stare de oboseala,
somnolenta la 20 de minute dupa ingerare,
incapacitate de concentrare.
In cantitati mari, produce efecte similare cu LSD:
halucinatii
sinestezii.
Efectele dureaza intre 10-14 ore. Ergometrina din compozitia sa poate duce la contractii uterine puternice.
KETAMINA - este un anestezic general, sintetizat in 1963 pentru a inlocui fenciclidina, in scopul producerii tipului particular de anestezie denumita "anestezie disociativa" si se prezinta sub forma de: solutie sau ca o pulbere alba (obtinuta prin indepartarea solventului din formele injectabile - fie prin evaporare in aer liber, fie in cuptorul cu microunde). De obicei ketamina se prizeaza, dar poate fi si fumata in amestec cu marijuana sau tutun. Special K este frecvent utilizata in combinatie cu alte droguri ca ecstasy, heroina sau cocaina. Ketamina solutie poate fi injectata, aplicata pe produse ce se pot fuma sau consumata cu bauturi. Pulberea poate fi pusa in bauturi, tigari sau dizolvata si apoi injectata. Singura sursa de ketamina este reprezentata de produsele farmaceutice. Ketamina se distribuie initial in creier, unde realizeaza concentratii de 3-5 ori mai mari decat cele plasmatice. Ketamina are efect deprimant SNC deosebit de cel al anestezicelor generale clasice. Anestezia produsa este denumita "anestezie disociativa", fiind caracterizata prin desprinderea de mediu, urmata de somn superficial si analgezie intensa. Ketamina actioneaza mai ales la nivelul scoartei cerebrale si sistemului limbic. Efectele apar intr-un interval de timp dependent de calea de administrare. Fiind un anestezic disociativ, la nivel cerebral are loc inducerea unei lipse de responsabilitate si se produce un efect care da senzatia unei experiente extracorporale. Ketamina difera de majoritatea agentilor anestezici, pentru ca stimuleaza sistemul cardiovascular. Substantele care au efect deprimant asupra respiratiei cum ar fi: etanolul, opioidele, barbituricele, benzodiazepinele sau drogurile cu efect cardiostimulant (cocaina sau amfetaminele) cresc toxicitatea acuta a ketaminei. Manifestarile intoxicatiei acute cu ketamina sunt:
anxietate
agitatie
modificari de perceptie
tulburari motorii si efecte analgezice (in asemenea conditii, consumatorul risca sa se raneasca prin arsuri, caderi sau alte accidente).
In supradozari masive pot sa apara convulsii si uneori apnee. Fazele consumului:
consumul experimental
consumul regulat - consumatorul incepe sa lipseasca din ce ince mai mult de la scoala/serviciu, se ingrijoreaza sa nu piarda sursade procurare a drogului
preocuparea zilnica - consumatorul pierde motivatia (scoala/serviciul ii devin indiferente)
dependenta - consumatorul nu poate face fata treburilorzilnice fara drog, neaga problema pe care o are, se produce inrautatirea conditiei fizice, dupa consum isi pierde controlul.

In conditii de abuz, ketamina produce efecte progresive asociate cu doza, de la o stare de visare la delir insotit de incapacitatea de miscare, analgezie intensa si amnezie. Starea indusa("trip") este asemanatoare cu cea generata de LSD sau fenciclidina, dardureaza doar 30 - 60 de minute. Ketamina duce la un sindrom clinic asemanator din punct de vedere neurofiziologic si comportamental cu psihoza schizofrenica. La pacientii dependenti de ketamina au fost semnalate efecte psihedelice si psihotice.
DERIVATI DE PIPERAZINABenzilpiperazina (BZP) este un drog cu efect euforizant si stimulent, comparabil cu cel produs de amfetamine. Efectele adverse cunoscute sunt psihoze acute, toxicitate renala si convulsii. Au fost raportate decese in urma consumului de BZP asociat cu MDMA. Efecte adverse: Consumul de 50 - 200 mg de BZP poate duce la efecte immediate:
senzatie de eruptii pe piele
furnicaturi
obsesii
modificarea temperaturii
inclestarea maxilarelor
cresterea ritmului cardiac
dilatarea pupilelor
usoare sangerari nazale
senzatie de uscaciune a gurii
usoara incontinenta urinara
si efecte tardive:
cefalee de intensitate medie
greata
mahmureala
oboseala
insomnie
confuzie
meta-Clorofenilpiperazina (mCPP)este un drog psihoactiv din clasa piperazinelor. Induce
cefalee, aproximativ 10% din consumatori dezvoltand migrena dupa utilizare, iar 90% din persoanele ce prezinta deobicei aceasta afectiune, vor suferi un atac de migrena in urma consumului de mCPP.
Consumul de mCPP poate duce si la:
discomfort gastrointestinal
tahicardie
ameteli
voma
halucinatii si insomnie.
Efectele apar dupa 30 de minute si debuteaya cu crapmpe abdominale si stare generala de discomfort. Multi consumatori au raportat reveniri ale durerilor si insomnie chiar la mai multe ore dupa consum.
MEFEDRONA(cunoscuta si sub numele de sare de baie, drog care a dus la decesul unor utilizatori)(2-metilamino-1-p-tolilpropan-1-ona), intalnita si sub denumirile de:demetilmetcatinona, meow meow, Miaow, sau MMCAT, este un drog stimulant si entactogen (empatogen), din clasa amfetaminelor. Se comercializeaza si in combinatie cu metilona sub denumirea de "Bubbles". Efecte:
alerta
euforie
excitabilitate
stimulare
logoree
Poate duce la:
epistaxis (sangerare din nas)
halucinatii
probleme de circulatie
eruptii
anxietate
paranoia
halucinatii
pierderea capacitatii de concentrare
pierderea memoriei de scurta durata
tahicardie
palpitatii
anxietate
depresie
hiperhidroza
midriaza
trismus
si bruxism.
Efecte pe termen lung: halucinatii, excitabilitate si manie.
Aceste produse se comercializeaza in special sub forma de tigari, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate in plicuri, sub diverse denumiri: Special gold- sare, Pulse - pulbere, Fly Agaric Mushroom - ciuperci uscate , Spice Diamond- fragmente vegetale, Spice Gold Spirit - pulbere etc.